ŽIVOTNE SPOSOBNOSTI

KAKO DA TESTIRATE SVOJE ŽIVOTNE SPOSOBNOSTI KROZ ŠKOLU SKIJANJA

skijanje featured

Sve nam je dato, i skoro sve možemo naučiti, sa par uslova – da donesemo odluku i da su nam otpori prema usvajanju novog niži od sposobnosti koje su potrebne za tu aktivnost. Naučila sam da skijam u 45 godini, ali usput sam naučila još ponešto o sebi i učenju.

skijanje3

– O RAZLOZIMA I OTPORIMA –

Ne volim hladnoću, nisam ljubitelj snijega, izgleda mi lijepo samo na slici, nisam se ni kao dijete igrala na snijegu (bolest i sl). Živim tamo gdje snijeg ne pada… Sve u svemu, preplavi me razumijevanje prema mom BJJ treneru brazilcu kad katastrofizira na svaku temperaturu ispod 20 Celzija. Tako sam živjela srećno bez sniježnih radosti… Ali… Zapravo, rodila sam dva „ali“ i to su sjajni dječaci koje učim da sve mogu i da uvijek daju najboljeg sebe. Prilično je dugačak spisak njihovih aktivnosti i sportova koje su naučili i kojima se bave, ali tu su i šah i skakanje sa bandžija. I, da ne zaboravim – skijanje i bording. Mamstvo je moja misija i ja se “žrtvujem” i vodim ih za raspust na snijeg.

– IZAZOV –

“A zašto ti, mama, ne naučiš da skijaš?” “Ja ne volim hladnoću i skijanje mi ne izgleda zanimljivo.” “Ali jeste zanimljivo.Kad naučiš.” “Znaš, dušo, ljudi su različiti.” “Mama, nemoj da se plašiš… Nije to ništa za tebe!”

– ODLUKA –

Nikako ne želim da moji sinovi pomisle da se njihova mama plaši nekakvog običnog skijanja. Hoću reći, u redu je plašiti se, nekad pričamo i o strahu. Strah i bol su nam zapravo prijatelji – čuvaju nas i upozoravaju; plašim se raznih stvari, ali ne nečega što je kao skijanje: vještine, koja se, kao i sve druge, uči i čije tehnike se mogu prilično lako savladati. Učenja se ne plašim. Zašto bismo se plašili učenja? Učenje nas podiže na veći nivo igrice koja se zove Život. Tako sam se našla na prvom času skijanja.

– KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE U SLUŽBI UČENJA –

Važno je, naravno, od koga učite. S obzirom na to da procjenjujemo druge u prvih nekoliko minuta, već u prvom razgovoru možete osjetiti da li vam odgovara način komunikacije, a ona je jako važna u procesu prenošenja znanja i davanju instrukcija. (Napomena – Ne zaboravite, uvijek imate pravo, kao i u svemu drugom, ako napravite lošu procjenu da se zahvalite i ne nastavite saradnju. Upozorenje – nije korisno igrati ovo kao igricu za odlaganja, izbjegavnja, prokrastinacije i optuživanje drugih. Novi početak je samo opcija u zaštiti sebe i svojih interesa.) Svi putevi vode u Rim i svi socijalni kontakti zavise od vještina komunikacije. Kakav instruktor (učitelj) vama odgovara? Ozbiljniji? Mlađi? Opušteniji? Neobavezniji? Žena? Muškarac? Robot? Duhovit? Čvrsta ruka?

– INSTRUKTOR – PSIHOTERAPEUT –

Časovi su kao psihoterapija. Želite da se mijenjate, ali imate otpore. Kako se prepustiti toj nekoj osobi da nas vodi? Čime će zaslužiti naše povjerenje? Dobar instruktor je dobar vodič, kao terapeut. Kad ste našli instruktora, počeo je vaš skijaški život i sa prvim obuvanjem pancerica počinju frustracije i (ne)tolerancije… Vrlo je zanimljivo posmatrati odrasle ljude kako reaguju na „stezanje“ pancerica i kakva se sve lepeza reakcija javlja na tu „agresiju“. Tim običnim obuvanjem govorimo o sebi vjerovatno više nego što želimo. Vaš kapacitet tolerancije na frustraciju će vam biti velika podrška (ili ometanje) u ovom i u svim učenjima i svim životima. Shvatićete da ranije naučene tehnike i sposobnosti mogu biti nekad i ometajući u učenju novih vještina, jer smo ih pretvorili u obrasce. Obrasci su štetni, korisno je prilagođavanje situaciji. To znači da ne koristimo uvijek sva znanja i sve vještine, nego izvlačimo iz fioke ona koja su nam potrebna u datoj situaciji. Ako posmatrate sebe i svoje reakcije, učenje skijanja je odlična prilika gdje transparentno možete „na djelu“ uloviti trake i uvjerenja koja čije mijenjanje bi vam život učinilo ljepšim. Dobar instruktor će vam pomoći u svim ovim koracima I prepoznaće vaše slabosti, sklonosti ali i mogućnosti. Još jedna jako važna uloga trenera je da vas ne pusti da zabušavate u zoni komfora, nego da vas u pravom trenutku pomjeri dalje jer je to jedini način za napredovanje – izlazak iz zone komfora. Instruktor koji zna da napravi dobru procjenu neće vas gurnuti prerano, neće nepotrebno pojačavati vašu frustraciju nego će umjeti da procijeni vaše mogućnosti i držaće vas u stanju optimalne napetosti. To je stanje koje daje rezultate u učenju i savladavanju bilo koje tehnike i vještine.

– TEHNIKE TJELESNE TERAPIJE –

Možda ćete shvatiti na ovoj sniježnoj terapiji da vaše tijelo ide previše unazad. Možda je tako zbog Njutnovog zakona, a možda i zbog vašeg stava da se plašite onoga što dolazi (šta god to bilo), da ste previše oprezni i da se lako povlačite unazad. Najveća “caka” u skijanju je da naučite da idete gornjim dijelom tijela naprijed. Postavite sebi pitanje – da li su povlačenje, vraćanje unazad, odustajanje, zatvaranje vaš odbrambeni mehanizmi? Da li ste naučili da se taj način čuvate eventualnih nevolja i problema u najavi? To je jedan od najranijih mehanizama koji bebe usvoje u period prohodavanja: kad se izgubi sigurnost, stabilnost, kad prijeti opasnost od pada – padne se! Odustanete i padnete nazad, na najmekši dio tijela, koji je i dodatno zaštićen pelenama. Ali ti mehanizmi ili samo naizgled ili samo trenutno daju bezbjednost (kao i svi ostali). Bebe to znaju i ubrzo (neke brže, neke manje brzo) ustaju i nastavljaju ponovo. Što brže ustanemo, bliže smo uspjehu. Ako padnete, ustanite – to je velika mudrost i velika tajna uspjeha! Sigurnost nije u padanju, ali uspjeh jeste u ustajanju. Ni odustajanje nije sigurnost. Skijanje je prava tehnika tjelesne i može se naučiti jako korisna životna lekcija: ako padnete, niste bezbjedni čak ni na kratko jer vas skije (baš kao i život) neumoljivo vuku naprijed. Mnogo ste sigurniji ako vi upravljate skijama (životom) nego ako vas vuku skije (život). Pravu sigurnost možemo dati samo sami sebi. Još tjelesnih tehnika možete osvijestiti i u (ne)ravnoteži koju održavate, balansu koji pokazujete… Ti momenti podstiču da razmislimo koliko smo mi kao cjelina u balansu i koliko smo svoj život doveli u ravnotežu.

– KAKO UČITE I OPET – KOMUNIKACIJA –

Na prvom času me oduševila paralela između psihoterapije i učenja skijanja, I to mi je pomoglo da na drugom času već budem na stazi. Posmatrala sam sebe šta radim, bila sam svjesna sebe i slušala sam instruktora – to su važni preduslovi za učenje. Instruktor mi je rekao da mu je najteže naučiti ljude (uglavnom su to odrasli ljudi) koji zapravo ne čuju šta on kaže, nego on kaže jedno a oni rade drugo. Slušati i čuti – važno pravilo u dobroj komunikaciji. Većina problema u komunikaciji se dešava jer sagovornici ne slušaju i ne čuju jedni druge nego “čuju” svoje projekcije i svoja očekivanja. Druga glavna “caka” u skijanju je da naučite da usporavate i da skrećete. Opet tjelesna terapija – ako znate da po potrebi pomalo usporavate u životu, vjerovatno imate dobro razvijenu sposobnost održavanja konstantnosti. Ako prebacite svu težinu na jedno koljeno, ono će da vas nakrivi na drugu stranu i na tu stranu ćete da skrenete. Isto je sa sposobnostima: ako pretjerate sa nekom sposobnošću (maladaptacija), ona će preći u svoju suprotnost – skrenućete na drugu stranu. Pokušajte i vi ovo da uradite sa nekim svojim učenjem, upoznajte još malo sebe. Testirajte svoje životne sposobnosti učeći nove stvari. Znate li ovu zanimljivu misao “Mladi smo dok smo sposobni da učimo”? Zvuči kao izazov?

Leave a Reply

Your email address will not be published.