ŽIVOTNE SPOSOBNOSTI

AUTENTIČNA LIČNOST

autenticna feature

KAKO DOŽIVLJAMO SEBE I SVIJET OKO SEBE

Jesmo li tim sa tim svijetom koji nas okružuje? Jesmo li kompatibilni? Jesmo li dio iste slike ili je svijet i život slika koju začuđeno gledamo? Ratujemo li međusobno? Osjećamo li se napadnuto? Koji je vaš tipčan položaj tijela? Branite li se? jeste li spremni za odbranu? Ili napad? Ili se mimoilazite sa životom? Izmiče li vam “za korak”, kao u Antićevoj pjesmi ili mu niste ni blizu?
Tigar
Osjećate li se u svojoj koži kao “riba u vodi”? Šta vam fali – šrkge, kandže, toplije more?
Tražite li greške sebi i drugima? Jeste li ljuti na taj život i ljude koji nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu? Jeste li pravednik koji traži pravdu gdje mora da bude? Ispravljate li “krive Drine”? Opraštate li sebi i drugima? Imate li duple standard ili nemate milosti ni za sebe ni za ostatak planete? Jesu li drugi OK i vi ste OK? Umijete li da vidite ljepotu i ono dobro kod sebe i drugih ili je ta sitna zrnca prekrio “čemer, tuga, jad”? linija  

Bazične sposobnosti

životne vještine
 
linija  

Sekundarna korist

Zašto “shvatanje” našeg problema ili nekog obrasca koji nas ometa u napredovanju ili promjeni koju želimo ne donosi trenutno prosvetljenje, nego nam se na tom putu javlljaju otpori koji nas ometaju?Šta je to što ometa naš izlazak iz trenutne situacije i pored svjesnosti da ona nije korisna za nas? To što nas zadržava je, prije svega, sekundarna korist, koja ne mora biti (i obično i nije) realna korist, nego je iracionalna i ne služi našem napretku nego održava našu neurozu.Jedan od glavnih postulata u psihologiji je – Ljudi ne rade ništa što nije korisno za njih. Tu počiva tajna naše promjene.Ostvarivanje sekundarne koristi nije svjesna aktivnost, ali se terapijom može osvijestiti i doprinijeti promjeni tog obrasca. Odricanje od tih „koristi“ donosi istinske i trajne promjene u našim životima. U ovom slučaju se najviše naslanjamo na sposobnost tolerancije na ambivalenciju.
linija

Leave a Reply

Your email address will not be published.